un proiect Color Mind

Peste 30 de ani de Interviu Motivațional

Conceptul de Interviu Motivațional își are originile în practica clinică, în lucrul cu pacienții cu consum probematic de alcool și a fost descris pentru prima oară în anul 1983 de către William Miller într-un articol publicat în revista Behavioural Psychtherapy.

Apărut ca o alternativă la abordarea tradițională în lucrul cu dependența, Interviul Motivațional contrazicea atitudinea autoritară, confruntațională și stilul profund directiv practicate la acel moment în consilierea pacienților și propunea o abordare centrată pe client, în care motivația și rezistența sunt fețe ale aceleiași monede și pot fi influențate în relația cu pacientul, în care ambivalența este considerată element natural al procesului de schimbare și, nu în ultimul rând, atmosfera și dinamica relației dintre consilier și pacient sunt predictori ai succesului terapeutic și mai puțin tehnicile utilizate de către consilier.

Apreciat ca “una dintre cele mai importante și inovative intervenții din anii ‘80” (Whitehead, 1992), Interviul Motivațional a fost implementat inițial în practica clinică din UK, Scandinavia și Olanda. Din anul 2013 a fost implementat în peste 30000 de locații în 35 de țări. Peste 3000 de profesioniști au parcurs formarea de formatori în Interviul Motivațional prin Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT).

Harta formatorilor MINT: http://www.motivationalinterviewing.org/trainer-listing

Numeroase studii au confirmat eficiența acestei abordări pentru o varietate de problematici ce presupun schimbarea comportamentală: dependențe, comportamente de risc, schimbări în stilul de viață (dietă/nutriție, activitate fizică etc.), accesul și aderența la tratament, gestionarea afecțiunilor cronice, managementul organizațional.

Interviul Motivațional este recunoscut de către SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) ca intervenție bazată pe evidențe știintifice (evidence based).

 

Bibliografie:

Miller, W. R., & Rollnick, S. (2002). Motivational interviewing: Preparing people for change. (2nd ed.). NY: Guilford Press.

Motivational Interviewing Web site, http://www.motivationalinterviewing.org

SAMHSA Web site, http://www.nrepp.samhsa.gov

Meniu