Interviul Motivațional a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare semnificativă din punct de vedere al consistenței abordării, dar și al ariilor de aplicabilitate. O varietate de studii și cercetări reprezintă dovada clară a eficienței și eficacității sale, suficient cât să ne convingă că este un instrument pe care să îți dorești să îl ai la îndemână. Și totuși mai e ceva…
Cifrele, definițiile, teoretizările au venit după. Izvorul cunoașterii a fost de la bun început interacțiunea dintre două persoane – o persoană care caută ajutorul și una dispusă să ofere ajutorul. Ceea ce înveți de fapt este să fii cu celălalt în demersul lui de schimbare, să creezi condițiile unei relații care să faciliteze demersul terapeutic. De asemenea, înveți să poți avea o interacțiune terapeutică eficientă chiar atunci când timpul este limitat, și să poți aborda în cel mai eficient mod schimbarea comportamentală.
Fie că este vorba despre servicii on-line, prin telefon, sau față în față, fie ca este vorba despre contexte clinice sau sociale, această abordare este apreciată în egală măsură de practicieni. Ea se adresează specialiștilor care au parcurs un tip de formare în psihoterapie (exista numeroase studii în care Interviul Motivațional este asociat cu alte tipuri de intervenții și abordări), celor pentru care acesta este primul curs de consiliere, dar și celor care au deja experiență în lucrul cu oamenii sau care se pregătesc pentru asta.
Dincolo de toate aceste beneficii profesionale, formarea în interviul motivațional este apreciată și ca experiență de formare personală, de creștere, tocmai pentru că schimbarea, comunicarea, interacțiunea cu ceilalți sunt teme universal valabile.