Metafora cel mai frecvent utilizată atunci când dorim să exprimăm atmosfera în care se desfășoară conversația motivațională este dansul. Știi că ești unde trebuie atunci când te simți ca într-un dans în doi, în care sunteți în același ritm.
Plecând de la această metaforă, în Ediția a III-a a Interviului Motivațional, autorii fac o paralelă între factorii care contribuie la o conversație motivațională și cei care contribuie la frumusețea unui dans în doi:
Partenerul 1: Clientul – oamenii vin în cabinet cu un nivel de pregătire variabil, în funcție de stadiul în care se află (conform Modelului Transteoretic al Schimbării). Unii vin deja hotărâți, cu un nivel crescut de angajament, alții sunt ambivalenți sau mai puțin pregătiți, conștientizează într-o măsură mai mică sau mai mare motivele pentru schimbare. Toate acestea pot influența cursul conversației și probabilitatea ca aceasta să conducă sau nu spre schimbare.
Partenerul 2: Practicianul – este echivalentul “conducătorului dansului”. Abilitățile practicianului influențează într-o măsură semnificativă calitatea conversației. În interviul motivațional compasiunea, empatia, acceptarea pozitivă necondiționată sunt condiții absolut necesare pentru a evoca motivația și pentru a facilita schimbarea pozitivă.
Există o multitudine de factori care contribuie la frumusețea și armonia din dans, cum ar fi: abilitățile dansatorilor, muzica, ritmul, contextul etc. dar cea mai importantă rămâne conexiunea care se crează între cei doi printr-o comunicare dincolo de cuvinte.
Sursa foto:https://westcottu.com/dance-photography-with-strobelite