un proiect Color Mind

Interviul Motivațional: tehnică importantă în formarea medicilor psihiatri

În urmă cu peste două decenii, William R Miller și Stephen Rollnick testau o intervenție scurtă cu scopul creșterii motivației pentru tratament în cazul pacienților cu adicții. Pornind de aici, a fost dezvoltată tehnica interviului motivațional (IM). Rezultatele acestuia au fost dovedite mai întâi în tratamentul dependențelor și, ulterior, în alte domenii ale sănătății mentale. Motivația și aderența la tratament reprezintă aspecte esențiale în practica psihiatrică, ceea ce face evidentă valoarea potențială a interviului motivațional în acest context.

Interviul motivațional, instrument în psihiatrie

Deși, inițial, interviul motivațional s-a dezvoltat în mare parte în afara domeniului psihiatriei, există motive pragmatice care o fac să fie atractivă pentru toți profesioniștii în sănătate mentală (chiar și cei care nu sunt interesați neapărat de domeniul adicțiilor):

Din aceste motive, începe să fie recunoscută din ce în ce mai mult importanța cunoașterii interviului motivațional de către medicii psihiatri.

Astfel, în acest an, EPA (European Psychiatric Association) organizează un curs online de formare în interviu motivațional (Introduction to Motivational Interviewing (MI)) pentru membrii acestei asociații (medici psihiatri din întreaga lume). Această formare este parte a programului de dezvoltare medicală continuă, iar scopul fiind de a fi accesat cu ușurință de cât mai mulți profesioniști interesați. Inițiativa are la bază rezultatele obținute până acum prin utilizarea interviului motivațional și poate fi privită ca o confirmare indirectă a valorii acestei intervenții pentru practica psihiatrică.

Clinica Color-Mind susține cu mândrie și optimism aceasta inițiativă și vă stăm la dispoziție pentru orice informații legate de Interviul Motivațional și formarea profesioniștilor din sănătate mintală.

Meniu