un proiect Color Mind

Reflexul de corectare

 

“Ființele umane par a fi echipate cu o dorință de a repara lucrurile – este obișnuit atunci când vezi ceva “strâmb” să vrei să îndrepți. Dacă vedem pe cineva că o ia pe căi greșite, reflexul de corectare ne invadează pentru a pune lucrurile la loc pe calea cea dreaptă. “

Miller & Rollnick, 2002

 

Reflexul de corectare

Adeseori credem că știm ce e mai bine pentru cealaltă persoană, mai ales atunci când aceasta face cumva parte din job-ul nostru. Reflexul de corectare este o tendință naturală ce vine de cele mai multe ori din peocupare și grijă. Principiul este simplu: “Ai o problemă? Să o rezolvăm! Hai să îți spun ce ai de făcut…”

În același timp reflexul de corectare conduce la situații în care soluția la problemele clientului îi este clară practicianului înainte de a-i fi clară clientului. Mai mult, practicianul se simte „obligat” să ofere această soluție, de obicei sub forma de sfat, spunându-i clientului ce trebuie să facă. Aceasta este o capcană, pentru că îngrijorarea și teama practicianului sunt de fapt problemele lui și nu ale clientului.

Consecințele în plan motivațional sunt dezastruoase în sensul că în loc de consonanță și colaborare, reflexul de corectare asigură disonanța în relație și lipsa de angajare din partea clientului. Reacțiile acestuia sunt de obicei de rezistență: furie, agitație, opoziție, defensă, justificare, evitare.

În practicarea Interviului motivațional este important să avem grijă la reflexul de corectare. Să evităm oferirea de soluții și sfaturi și să încercăm în schimb să reflectăm și să rezumăm spusele clientului, să îl ajutăm să clarifice problema pe care o are, să devină conștient de ea și să îl ghidăm în identificarea propriilor soluții.

 

 

Meniu