un proiect Color Mind

Despre IM

Interviul Motivațional nu este o tehnică, ci un stil, un fel stimulativ de a fi cu oamenii. IM este un mod de a interacționa empatic, centrat pe individ, dar și directiv, dezvoltat pentru a explora și reduce ambivalența firească ce apare în fața schimbării și pentru a stimula motivația internă a oamenilor pentru schimbări pozitive.

Aşa cum este definit de către autorii săi William Miller şi Stephen Rollnick – ambii psihologi – IM este o metodă directivă de comunicare, centrată pe client, care are ca scop creşterea motivaţiei intrinseci pentru schimbare prin explorarea şi rezolvarea ambivalenţei. Este vorba despre un stil de intervenţie, despre o modalitate particulară de interacţiune cu clientul, orientată spre un obiectiv determinat – de exemplu diminuarea sau renunţarea la comportamentul de risc. Este „centrat pe client” – la fel ca în practica lui Carl Rogers – şi se desfăşoară într-o atmosferă empatică şi valorizantă, facilitând schimbarea comportamentului şi a stilului de viaţă ale clientului.

Interviul Motivațional are la bază principii care subliniază responsabilitatea clientului pentru propria alegere. Ambivalenţa este naturală din toate perspectivele schimbării. În acest sens, prin explorarea şi descoperirea valorilor şi percepţiilor proprii clientului, relaţia are scopul de a creşte motivaţia acestuia pentru schimbare. Clientul este cel care va formula argumentele în favoarea schimbării. Preocupările acestuia au prioritate faţă de cele ale consilierului.

Interviul Motivațional este util în special în situaţiile în care clienţilor le este dificil să recunoască severitatea unei probleme. Stabilirea unei relaţii de colaborare permite gestionarea unui nivel iniţial scăzut de motivaţie, dificil de abordat prin metodele uzuale de terapie.

În situaţiile în care comportamentul unei persoane este elementul determinant al prognosticului, cum este cazul tratamentului pentru boli cronice sau gestionarea individuală a factorilor de risc (diabet, obezitate, sedentarism, dependențe etc.), abordarea motivaţională creşte eficienţa consilierii terapeutice.

Învăţarea principiilor fundamentale ale Interviului Motivațional este compatibilă cu modelele teoretice clasice din consiliere si psihoterapie iar aplicarea acestuia se integrează în experienţa profesională acumulată anterior indiferent de școala psihoterapeutică. Stilul său original pune accentul pe colaborarea dintre practician şi client pentru atingerea unui obiectiv realist.

Interviul Motivațional şi-a dovedit eficienţa atât în terapia consumului şi dependenţei de substanţe (alcool, cocaină, amfetamine, opiacee, marihuana, tutun) cât şi în ceea ce priveşte o varietate largă de probleme medicale (dietă şi activitate fizică, aderenţa la tratament, prevenirea HIV, managementul bolilor cardiovasculare şi a diabetului, hipertensiune, astm, bulimie etc.).

Eficiența metodei nu este rezervată numai relațiilor terapuetice. Interviul Motivațional poate fi, de asemenea, un instrument eficient care aduce schimbarea în relațiile personale și de business.

INTERVIUL MOTIVAȚIONAL a fost recunoscut de către SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) ca intervenție bazată pe evidențe știintifice (evidence based).

 

 

[mashshare]